Goudestein aan de Vecht

Langs de rivier de Vecht, bekend om zijn prachtige buitenplaatsen uit de Gouden Eeuw, liggen twee historische buitenhuizen: Goudestein en Zilverstein. Deze buitenplaatsen, gelegen in de omgeving van Maarssen, vertellen het verhaal van de welvaart en invloed van de Amsterdamse elite die zich hier in de 17e en 18e eeuw vestigde.

Oorsprong en Bouw

Goudestein werd oorspronkelijk gebouwd in de eerste helft van de 17e eeuw als buitenverblijf voor rijke Amsterdamse kooplieden. In 1608 kocht de invloedrijke koopman Jan Jacobsz Huydecoper een stuk grond aan de Vecht. Zijn zoon, Joan Huydecoper van Maarsseveen, een machtige Amsterdamse burgemeester en handelaar, liet rond 1628 een buitenplaats bouwen op deze locatie.

De eerste versie van Goudestein was een relatief bescheiden huis, maar het werd later vervangen door een imposanter landhuis. In 1754 liet Lodewijk René Huydecoper het oude huis slopen en een nieuw, statig pand optrekken in classicistische stijl. Dit is het Goudestein zoals we het vandaag kennen.

Gebruik en Functie

Goudestein diende niet alleen als zomerverblijf, maar ook als uitvalsbasis voor politieke en zakelijke ontmoetingen. De Huydecopers waren invloedrijke regenten en speelden een grote rol in het bestuur van Amsterdam en de Republiek. De ligging aan de Vecht bood een prachtige omgeving en tegelijkertijd een strategische verbinding met Amsterdam via het water.

In de 19e en 20e eeuw verloor Goudestein zijn functie als buitenplaats en kreeg het verschillende bestemmingen. Tegenwoordig is het pand in gebruik als gemeentehuis van Stichtse Vecht.

Meer uit dit tijdperk

Stap voor stap door dit tijdperk

66
Historische grens
Middeleeuwen
Nieuwste tijd
Prehistorie
Romeinse tijd

Virtueel reizen naar het verleden 13 tijdperken 22 locaties 22 spots