De Markt van Arnhem
Home » Reizen » Middeleeuwen » De Markt van Arnhem

TimeTravel Arnhem
Deze app is gemaakt in het kader van het project Arnhem Market Share van Arnhems Historisch Genootschap Prodesse Conamur.
Binnen dit project is ook deel 3 in de serie
Arnhemse Geschiedenissen verschenen: De Markt van Arnhem. 800 jaar wonen, werken, besturen en bezoeken
(ISBN:9789087046729)
Auteurs zijn Onno Boonstra (ook redacteur), Maarten Gubbels, Stef Ketelaar, Paul van Lunteren (ook redacteur) en Menno Potjer. Bij het maken van de teksten in deze app is dankbaar gebruik gemaakt van het materiaal uit het boek.
Deze app was niet mogelijk geweest zonder de goede samenwerking met Arnhem 3D, een kleine groep vrijwilligers die historisch beeldmateriaal omwerken in een digitale 3D omgeving om virtuele wandelingen door historisch Arnhem mogelijk te maken (Eerder de stichting 3D historisch Arnhem).
Al het beeldmateriaal is afkomstig van het Gelders Archief, tenzij anders vermeld.
Financieel is deze app mogelijk gemaakt door bijdragen van de volgende partners:
TimeTravel is een product van
De Markt van Arnhem
In het jaar 1800 was de markt van Arnhem een bruisend centrum van handel en sociale interactie. Arnhem, als een belangrijke stad in het hertogdom Gelre en later onderdeel van de Bataafse Republiek, had een markt die een cruciale rol speelde in de regionale economie.
Ligging en Opzet
De markt vond plaats op de Grote Markt, gelegen in het hart van de stad bij de Sint-Eusebiuskerk. Dit was al eeuwenlang de plek waar handelaren, boeren en ambachtslieden samenkwamen om hun goederen te verkopen. De markt was niet alleen een plaats voor handel, maar ook een sociaal middelpunt waar stadsbewoners nieuws uitwisselden en officiële aankondigingen werden gedaan.
Handel en Goederen
Op de markt werden diverse producten verhandeld, waaronder:
- Levensmiddelen: Verse groenten, fruit, brood, vlees, zuivel en vis (veelal afkomstig uit de Rijn).
- Ambachtelijke producten: Textiel, leerwaren, aardewerk en ijzerwaren.
- Koloniale goederen: Koffie, thee, suiker en specerijen, afkomstig uit Nederlands-Indië en andere handelsposten van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), die nog maar net was opgeheven (1799).
- Veemarkt: Regelmatig werden er koeien, schapen en paarden verhandeld, die essentieel waren voor de landbouw en transport.
Marktdagen en Regels
De markt vond meestal plaats op vaste dagen in de week, vaak op woensdag en zaterdag. De handel werd gereguleerd door de stadsbestuurders, die toezicht hielden op de prijzen, maten en gewichten om fraude te voorkomen. Stadswachters en gilden speelden een rol bij het handhaven van orde en eerlijkheid.
Economische en Politieke Invloeden
Rond 1800 bevond Nederland zich in de overgang van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden naar de Bataafse Republiek (1795-1806). Dit had invloed op de handel in Arnhem. De Franse overheersing en de Napoleontische oorlogen zorgden voor economische onzekerheid, terwijl handelsroutes veranderden en importproducten schaars werden. Toch bleef de markt een essentiële levensader voor de lokale bevolking.